19. septembrī “Ošupes pagasta ekspedīcija”

ziņa publicēta 05.07.2021
Lielāks foto Šī gada 19. septembrī (svētdienā) aicinām doties izzinošā braucienā “Ošupes pagasta ekspedīcija”. Pasākums tiek organizēts kā ekskursija grupas vadītāja pavadībā, kurā dalībnieki brauc ar savām automašīnām.


Šogad mūsu tradīcija par Madonas novada apceļošanu, alfabēta secībā ved uz Ošupes pagastu. Dienas laikā tuvāk iepazīsim pagastu, maršrutā nobraucot ap 35 kilometriem. Pasākumu organizē Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļa.

Programma:

  • 11.00 Dalībnieku tikšanās. Vieta: ceļš Barkava – Degumnieki, pie Meirānu kanāla tilta, Kalnagals, Ošupes pagasts, Madonas novads.
  • Zemnieku saimniecība “Jaunaļņi”. Saimnieki Dace Kalniņa un Mārcis Iesaliņš Meirānu kanāla piekrastē apsaimnieko ap 100 hektāriem zemes. Šeit tiek audzēti gaļas liellopi un kopti labības lauki. Tiksimies ar saimniekiem un dzirdēsim stāstus par dažādiem saimniekošanas veidiem lauku sētā.
  • Zemnieku saimniecība “Cīrulīši”. Ošupes pagasts ir lielākais Madonas novada piena lopkopības reģions. Kas to veicinājis? Vai tās ir leknās Klānu pļavas vai paaudzēs pārmantotais darba tikums, nebaidoties no darba, kas prasa ikdienas klātbūtni. Viesosimies lielākajā pagasta piena lopkopības saimniecībā, kur saimnieks Agris Šķēls pastāstīs par piena ražošanu un Holšteinas šķirnes govju ganāmpulku ar 130 raibaļām.
  • Ciemos pie bijušā pagastveča Aigara Šķēla. Viesosimies lauku mājā un zemnieku saimniecībā “Miglas”. Kurš gan labāk var pastāstīt par sav pagastu, kā ilggadējais Ošupes pagasta saimnieks. Pagasta ģeogrāfiskais novietojums Lubāna mitrājā blakus Eiropas lielākajam iedambētajam ezeram, rada tēmas daudziem savdabīgiem dabas un cilvēku mijiedarbības stāstiem: par plūdiem, polderiem, sūkņiem, klāniem, lidmašīnām, purviem, zivīm, putniem, kas var būt gan tūristu piesaiste, gan drauds vietējiem zemniekiem. Pieskarsimies arī vēstures un kultūras mantojumam: akmens laikmetam, Oskara Kalpaka vārdam un interesantākajiem mūsdienu notikumiem. Šeit arī Pusdienu pikniks (līdzi savas maizītes).
  • Degumnieki. Pastaiga pa Ošupes pagasta centru. Ar ciematu mūs iepazīstinās multifunkcionālā centra “13.km” vadītāja Dace Kalniņa. Uzzināsim kā šobrīd norit dzīve Lubāna līdzenuma plašumos. Ar nelielu pārbraucienu nokļūsim Degumnieku lidlaukā. Tas tika būvēts padomju laikos un izmantots padomju saimniecības "Degumnieki" lauksaimniecības zemju mēslošanai, dažkārt arī īpaši mitru tīrumu apsēšanai. Lidošanai tika izmantoti tā saucamie kukuruzņiki. Joprojām saglabājies asfalta seguma skrejceļš. Pagājušajā gadā teritorijā tika realizēts projekts par mazās aviācijas lidlauka atjaunošanu. Uzzināsim, kādas ieceres šeit plānots attīstīt tuvākajā nākotnē.
  • Smiltsērkšķi un cidonijas. Kāpēc smiltsērkšķi tiek saukti par “oranžo zeltu”, bet cidonijas par "ziemeļu citronu"? Dosimies to noskaidrot uz zemnieku saimniecības “Akmeņsala” laukiem, kur saimnieko Anita un Vilis Čoderi. Šeit 2 hektāru platībā tiek audzētas veselīgās ogas. Uzzināsim par kultūru audzēšanu, degustēsim ogu pārstrādes produkciju, ja garšos - varēsim to arī iegādāties.
  • Tikšanās ar pirtnieci Daigu Čeveri. Viesosimies lauku mājā “Kodoli”, kas interesentiem piedāvā senatnīgu pirtiņu, laivotāju apmetnes vietu pie Aiviekstes upes, telšu vietas un nakšņošanu siena viesnīcā. Saimniece Daiga ir pieredzējusi pirts lietu zinātāja. Tikšanās laikā dzirdēsim stāstus par pirtslietām, savas enerģijas atjaunošanu un labsajūtas veicināšanas iespējam, izmantojot pirts gudrības un apkārtnes dabas augus.
  • 17.00 Ekspedīcijas noslēgums.

Organizatoriskās lietas:

  • Braucam ar savām automašīnām.
  • Dienu pavadīsim āra apstākļos, nepieciešams piemērots apģērbs, var noderēt lietus apmetnis.
  • Ievērosim aktuālos Covid-19 drošības pasākumus.
  • Publicitātes nolūkos tiks fotografēts, foto materiāls tikt izmantots Madonas novada popularizēšanai.
  • Dalība bez maksas, vietu skaits ierobežots.
  • Pieteikšanās,  sūtot īsziņu vai zvanot pa tel. 29130437.

Kontaktpersona: Sanita Soma,
Madonas novada pašvaldības tūrisma darba organizatore,
tel. 29130437, sanita.soma@madona.lv 

 

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes