27.maijā Stirnu buks iekaros Vidzemes augstieni!

ziņa publicēta 21.03.2017
Lielāks foto Jau 27. maijā Smeceres silā risināsies ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks ‘2017 sezonas 2. posms. Pirmo reizi skrējiena vēsturē Stirnu buks dalībniekus aicinās „iekarot” skaisto Latvijas vidieni – Vidzemes augstienes teritoriju Madonas pusē, kas ir visaugstākā Latvijas augstiene!

Lai arī pašas, pašas augstākās dzimtenes virsotnes šoreiz neizskriesim, trase solās būt gana izaicinoša un dinamiska. Sacensību centrs tiks izvietots sporta un atpūtas centrā “Smeceres sils”, pašā Madonas pievārtē.

KUR UN KAD SKRIESIM?

  • 2017.gada 15.aprīlī, "Zilo kalnu Stirnu buks", starts un finišs – tūrisma, sporta un atpūtas komplekss "Zilie kalni", Ogre;
  • 2017.gada 27.maijā, "Smeceres sila Stirnu buks", starts un finišs – sporta un atpūtas centrs "Smeceres sils",  Madona;
  • 2017.gada 1.jūlijā, "Kornetu Stirnu buks", starts un finišs – Korneti, Alūksnes novads;
  • 2017.gada 29.jūlijā, "Pokaiņu meža Stirnu buks", starts un finišs – "Senpokaiņi", Naudītes pagasts, Dobeles novads;
  • 2017.gada 19.augustā, "Milzkalna-Āžu kalna Stirnu buks", starts un finišs – Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Engures novads;
  • 2017.gada 23.septembrī, "Gaujas senlejas Stirnu buks", starts un finišs – Līgatne;
  • 2017.gada 21.oktobrī, "Karostas Stirnu buks", starts un finišs – Karostas teritorija, Liepāja.

CIK GARAS DISTANCES SKRIESIM?

Katrā no seriāla sacensībām dalībniekiem tiks piedāvātas piecas jau ierastās distances, visiem meistarības līmeņiem un izturības sliekšņiem:

  • "Susurs" (0,6-1km) – pašiem mazākajiem, līdz 10 g.v.,
  • "Vāvere" (4-6km) – tiem, kuri vēlas pamēģināt,
  • "Zaķis" (8-12km) - ātrajiem,
  • "Stirnu buks" (17-22km) - pieredzējušajiem,
  • "Lūsis" (27-35km) – visizturīgajiem.


IZMAIŅAS SERIĀLA KOPVĒRTĒJUMĀ

Sacensība notiek gan atsevišķi katrā no septiņiem posmiem, gan sezonas kopvērtējumā komandām un individuāli.

Ja pērn, par uzvaru absolūtajā kopvērtējumā, iespēja cīnīties bija tikai garākās “Lūsis” distances dalībniekiem, tad šajā sezonā dalībniekiem būs plašākas izvēles iespējas. Vērtējot katra dalībnieka piecus labākos rezultātus konkrētajā distancē, par uzvaru absolūtajā sezonas kopvērtējumā sacentīsies “Zaķis”, “Stirnu buks” vai “Lūsis” distanču skrējēji.

Savukārt komandu ieskaitē pieaugušajiem – viss pa vecam. “Komandu kopvērtējumā” ieskaiti dos divi labākie komandas rezultāti katrā no “Zaķis”, “Stirnu buks” vai “Lūsis” distancēm, katrā posmā.

Visgrūtākās Lūša distances dalībnieki veiks 31 km, Stirnu bukus gaida kalnains pusmaratons – 22 km, Zaķiem izaicinājums ~10 km garumā, bet Vāveres un skolēni spēkiem mērosies sešus kilometru garumā. Tradicionāli gados mazākie taku skriešanas draugi varēs izmēģināt skriešanu svaigā gaisā bez laika kontroles, lai pierastu pie sacensību atmosfēras un nesatrauktos par rezultātu, „laužot šķēpus” nepilnu kilometru garajā Susura trasē.

Zīmīgi, ka zaļo gaismu startam Smeceres silā devuši visi labākie Stirnu buka skrējēji ar pirmā posma visgrūtākās distances laureātiem Andri Ronimoisu (tikko 9. vieta Madeiras 115 km taku skrējienā!)  un Lindu Boldāni priekšgalā.

DZĪVNIEKI, DABAS GLEZNAS, PASAULES KAUSA LĪMEŅA TRASE

Smeceres sila sporta un atpūtas bāzes vadītājs Gunārs Ikaunieks pieļauj, ka sacensību līderi distancē varētu sastapties ar vāverēm, zaķiem un pat kādu īstu stirnu buku. „Kalniem, daudz un dažāda izmēra trasēm un takām bagāts apvidus.  Ja skrējējiem paveiksies, tad varēs sastapt kādu no šiem trim: stirnu, vāveri vai zaķi. Lūsi diez vai redzēsim – ar to ir sarežģītāk, jo viņš slēpjas un viņu būs grūti skrienot saskatīt,” stāsta Gunārs. Viņš norāda, ka lielais skrējēju pūlis zvērus aizbiedēs, bet mežā, individuāli sportojot, sastapt dzīvnieciņus – tā Smeceres silā ir ikdiena.    

Reljefa ziņā daudzveidīgā Smeceres sila apkaime var lepoties pievilcīgiem dabas skatiem – īpaši daudz dabas gleznu būs garajās distancēs… Lēzeni kāpumi vietumis mīsies ar stāvām nogāzēm, kas vedīs ij pa meža takām, ij pa izcirtumiem un pļavām, šķērsojot gan jaunas, gan senākas distanču slēpošanas trases un pat kalnu slēpošanas nobraucienu, kā arī ievedot pasaules kausa (!) līmeņa biatlona aplī. Savukārt ar plašāko līdzenumu skriešanas draugi sastapsies motokrosa kompleksa apvidū.

SIRSNĪGI UN MUMS PATĪK!

Madonas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs pastāstīja, ka arī paši madonieši ar nepacietību gaida „Stirnu buka” sacensības Smeceres silā. „Ne tikai es, bet arī novada darbinieki, sportisti un jo īpaši skolēni. Stirnu buka 1. posmā Zilajos kalnos piedalījās daudzi Madonas skolēni un tas mums deva necerēti lielu uzrāvienu skriešanas popularitātei,” patīkami pārsteigts ir Agris par plaukstošo jauniešu vēlmi skriet un piedalīties.

„Mēs cenšamies Madonā organizēt un piesaistīt kvalitatīvus sporta pasākumus un investējam sporta infrastruktūrā. Rudenī skatījos Sporta Studijas raidījumu, kurā viesojās Stirnu buka organizators Rimants Liepiņš un domāju: kādēļ gan Stirnu buks nevarētu lēkt mūsu pusē? Ņēmu rokā telefonu un nākamajā dienā piezvanīju Rimantam un, lai cik tas arī dīvaini neliktos, viņš kā reiz skatījās Vidzemes virzienā, tikai gan vairāk uz Gaiziņkalna pusi,” stāsta Agris. „Gaiziņkalna vietā viņam piedāvāju Smeceres silu un kopīga valoda bija atrasta! Ātri izdevās rast arī pašvaldības atbalstu.” 

Bet kas tieši madoniešus uzrunā Stirnu bukā? „Jau pati doma vien -  nevis vienkārši skriet mežā, bet dabā, kas ir bagāta ar skaistām ainavām un nes sevī leģendu. Latvija ir pārpilna ar šādām stāstiem apvītām vietām, ko var izskriet. Skriešana ir veselīga dzīvesveida pamatu pamats!”

„Nemitīgi un strauji pieaugošais Stirnu buka dalībnieku skaits liecina gan par pasākuma organizatorisko, gan sportisko kvalitāti. Tikai to labāko par Stirnu buku esmu dzirdējis no dalībniekiem – attieksme, trase, dalības maksas un citi aspekti, ko slavē sportisti. Manuprāt, Stirnu buka organizatori darbā ieliek visu sirdi – tāds ir arī rezultāts: sirsnīgs un tāpēc arī mums patīk!” sacīja Agris, gaidot Smeceres silā 3000 tūkstošu viesu.

Lecam uz Smeceres silu 27. maijā!

 

 
Informāciju iesūtīja: Rimants Liepiņš
IESKRIEN MEŽĀ!
stirnubuks.lv
+371 29558557

Informāciju ievietoja: I.Stūre
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes