VIDEO. Dodies rudenīgā pastaigā pa Madonu!

ziņa publicēta 10.09.2022
Lielāks foto Rudenīga pastaiga, atraktīvs gids un Madonas vides objekti.

Lai skatītos šo Youtube video, nepieciešams iespējot sociālās sīkdatnes.
Pielāgot sīkdatnes

Pastaigā redzamie vides objekti

Augstuma atzīmes uz Raiņa ielas trotuāra.
Madona ir viena no vis augstāk virs jūras līmeņa esošajām pilsētām Latvijā, atrodamies 123 - 193 metrus virs jūras līmeņa. Lai noskaidrotu, vai Madona atrodas augstāk par Rīgas Pēterbaznīcas gaili, jāiet pastaigā pa Raiņa ielu - šeit ielas abās pusēs uz trotuāriem var lasīt dažādas augstuma atzīmes. Piemēram "Tu esi 161 m virs jūras līmeņa tāpat kā Ziemassvētku vecīša ofiss Lapzemē".

NLO. Skvērā pie bibliotēkas (Skolas ielā 12, no Valdemāra bulvāra puses) šovasar nolaidies NLO, skulptūras mākslinieks Norberts Kudiņš.

Turpat netālu, starp bibliotēku un muzeju (Skolas iela 12) redzams Madoniešu gleznu albums un kaila meitene jeb “Noktirne”, skulptūras autore, māksliniece Luīze Linde. Jaunas meitenes tēls, kurš uz vienas kājas kustībā vēlas iet uz priekšu simboliski ir kā savienojums starp divām muzeja ēkām, savienodams izstāžu zāles ar muzeja krājumu. Kā pauž autore: “Katram cilvēkam ir dažādi uzdevumi, sociālās lomas, mērķi un sapņi, iekšējās pārdomas un cīņas. Līdzsvars tajā visā ir ļoti būtisks, gan primitīvā līdzsvara noturēšana, kas mums ir nepieciešama, lai pārvietotos telpā, gan ļoti smalka izjūta, kas mums palīdz sabalansēt dzīves ritmu un iekšējo pasauli.” Dažiem kailā meitene asociējas ar Madonas nostāstos apvīto meiteni Madi, kura iemīlējusies brien rīta rasā Madonas upītē muti mazgāt, lai ūdens atspulgā ieraudzītu savu izredzēto.

Tautumeita jeb “Ievirpuļot pasauli”, tēlnieks Aigars Bikše. Skulptūra ir 3.8 metrus augsta un veidota no bronzas. Tā simboliski stāsta par Madonas novada cieņu un mīlestību pret novada tautas tradīcijām. Skulptūrā attēlota virpuļojoša dejotāja Madonas tautas tērpā. Svārku kustība, lidojošā bize un ķermeņa izliekums rada dinamisku noskaņu, kas vienlaikus atgādina par centru – cilvēku kā rīcības avotu. Atrodas pie Kultūras nama, Raiņa ielā 12.

Madonā ir 3 strūklakas. Divas no tām atrodas Madonas upītes tecējumā – viena Mīlestības gravā, otra – Laulības gravā, trešā jāmeklē Saieta laukumā.

Ja gribi uzzināt par Madonas senākiem laikiem, tad vērst noklausīties kādu no audio gida stāstiem. Pilsētas centra daļā izvietoti 6 informācijas stendi ar audio stāstiem par: Biržu muižuBlaumaņa ieluDzelzceļuSaules ieluSaieta laukumu un Mīlestības gravu.

Paklausīgo akmeņu kori šobrīd redzēt nevar, jo video redzamajā koka namā - mūzikas skolā ir uzsākts remonts. Korim brīvlaiks!

Ja vēlies nofotografēties pie lielajiem burtiem mana madona, tos meklē pie kultūras nama (Raiņa ielā 12) vai Priežu kalniņā (Ausekļa un Kalna ielu krustojumā). 

Paldies Mārcim Feldbergam par dalīšanos ar pastaigas iespaidiem MADONĀ!


Ziņas autore: S.Soma, tel. 29130437.

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes